Shiatsu is een manuele behandelmethode die vitaliteit bevordert, vermoeidheid verlicht en de natuurlijke zelfhelende kracht stimuleert door druk toe te passen op specifieke punten (tsubo’s) op het lichaam. Het is gebaseerd op de oosterse geneeskunde waar alles traditioneel wordt gezien als een vorm van energie.

Deze energie (Ki) stroomt in de mens door onzichtbare kanalen die meridianen worden genoemd. Wanneer deze energiestroom wordt onderbroken, kunnen blokkades in de energiestroom ontstaan waardoor men zowel psychische als lichamelijke klachten kan krijgen.

De tsubo’s corresponderen met spieren, botten, bloedvaten, zenuwen, lymfevaten en endocriene klieren. Druktoepassing op deze punten stimuleert niet alleen de huid en verlicht spierstijfheid, maar reguleert eveneens het zenuwstelsel, bevordert de spijsvertering, stimuleert de bloed- en lymfecirculatie en activeert daarmee het natuurlijke herstellende vermogen van het lichaam.

Als we een tinteling, stijfheid of pijn voelen, is onze instinctieve reactie wrijven of drukken op de plek waar we last hebben. Zelfs deze simpele handeling stimuleert in zekere mate het natuurlijk functioneren van de diverse lichaamsystemen. Als we deze handelingen systematisch toepassen, activeren we de natuurlijke zelfhelende lichaamskracht en herstellen we de conditie van het probleemgebied.

De behandeling
De Shiatsu-behandeling bestaat uit het toepassen van druk met de duimen en vingers en de handpalmen op specifieke punten (tsubo’s) op het lichaam. De tsubo op het lichaam heeft de neiging stress en vermoeidheid op te slaan. Druk op dit punt geeft verlichting, zoals onze voorouders reeds instinctief ontdekten.
Het menselijk lichaam wil van nature in balans zijn. Wanneer er een disbalans is, treden klachten op. Shiatsu is er op gericht om de balans te herstellen zodat de klachten kunnen verdwijnen. Het brengt lokale pijnverlichting en spierontspanning. Maar bovenal wordt het autonome zenuwstelsel in balans gebracht. Klachten die met Shiatsu behandeld kunnen worden zijn onder andere:
Klachten ten gevolge van stress, vermoeidheidsklachten, hoofdpijn, rugklachten, nek en schouderklachten, darm en maagklachten.

Achtergrond informatie:
Als gevolg van observatie en ervaring ontwikkelden de oude Chinezen een systeem om te diagnosticeren en te behandelen op basis van bijna 700 punten op het lichaam die door de energiestroom via de meridianen met elkaar verbonden zijn. Een belangrijke behandelmethode was acupunctuur, waarbij naalden op punten langs de meridiaanlijnen gezet werden om de energiestroom te corrigeren. Deze kennis kwam naar Japan ruim duizend jaar geleden. In de achttiende eeuw incorporeerden de beoefenaars van de traditionele Japanse massage, anma, deze kennis in hun techniek.
Rond 1920 introduceerde Tokujiro Namikoshi shiatsu als een therapeutisch systeem geïntegreerd met de moderne anatomie en fysiologie. Hij bedacht het woord shiatsu, dat letterlijk “vingerdruk” betekent, om zijn systeem te beschrijven.